Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2010 11:07 - Да строим ли АЕЦ Белене?
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 5114 Коментари: 15 Гласове:
4

Последна промяна: 30.01.2010 11:11


Пиша този пост, вземайки повод от поста на Chara “20 ГОДИНИ – СТРОИХМЕ ИЛИ РУШИХМЕ БЪЛГАРИЯ”.  И причина за това е отрицателното отношение на традиционните десни партии към този проект. Още в самото начало искам да заявя – това си е мое лично мнение и не обслужвам ничии интереси!

Та да се върнем на темата. А темата АЕЦ Белене е неразривно свързана с темата за атомната енергетика. Трябва ли България да развива атомна енергетика? Или да се даде приоритет на екологичната енергия – като вятърни централи, слънчеви централи и т.н.?

Смятам за напълно необосновани изказванията на редица видни политици от Синята коалиция против атомната енергетика. И това е защото този въпрос се политизира. Т.е. атомна енергетика = Русия. А десните изглежда винаги трябва да са срещу Русия. Което е меко казано глупаво! Винаги съм се чудил на това, как лекомислено могат да се поставят интересите на страната ни в зависимост от личното отношение към конкретна държава или политик.

Защото въпросът за Белене бих го поставил и по друг начин – искаме ли да развиваме специалисти по атомна енергетика? Тръбим, че сме привърженици на високите технологии, а какво правим за тяхното внедряване и развитие? Ние имаме специалисти в тази област. И вместо да продължим да се развиваме и разширяваме, ние тръгваме в другата посока? Защо? Защото реакторите щели да бъдат руски. Ами руски ще са! След като нашите проспаха 4 години и нищо не направиха. А можеха ли? Естествено – да! Има и френски и канадски технологии. Но когато тези неща можехме ние да ги решаваме – спахме, а Сергейчо не спа и сключи договор с Русия! И после почнахме да ревем, защото сме проспали събитията. И сме готови да провалим един проект, само за да се самодокажем? Не ми е ясно какво доказваме? Само своята некомпетентност?

Да се върнем на въпроса за екологичната енергия. Имат ли господата хабер, колко струва тази енергия? И това, че цял народ трябва да плаща по-скъп ток – ами нека плаща, важното е да сме против Русия! Всеки иска енергийната независимост. Наличието на Белене не отрича топлоцентралите, не отрича останалите енергийни източници – само ги допълва! Господа политици, като искате независимост от Русия, направете така, че Набуко да бъде реализиран час по-скоро. Не като отричате Южен поток!

Та защо изоставаме технологично – и това е една от причините, за съжаление – тези, които ни водят, нямат способността първо да определят националните ни интереси, камо ли да ги защитават... И затова продължаваме да си тънем в блатото...



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
4



1. haralanov - Не!
30.01.2010 11:18
България няма нужда от АЕЦ ,,Белене,,.По няколко прости причини.Построяването на тази АЕЦ по груби сметки ще струва от 10 до 12 милиарда евро.В условия на Криза,ние нямаме тези пари!В България и без това си имаме едно от най-скъпите цени на тока.Що ни е АЕЦ,след като тока ще ни е в пъти по-висок,отколкото ако си го внасяме?И трето.Няма държава на която да изнасяме ток!А от там и да реализираме печалба!Единствената печалба от такъв строеж ще е за Русия!Хем ще плащаме заем към нея,хем ще плащаме и скъпо електричество!Благодаря!Тая цена си я плащайте Вие!Аз не искам!
цитирай
2. dantonov - haralanov, няколко уточнения:...
30.01.2010 11:34
haralanov, няколко уточнения:
Никой не говори инвестицията да започне в момента, още повече - финансирането трябва да стане с чужди капитали! Абсолютно грешно е твърдението, че токът от АЕЦ е в пъти по-висок. Просто не си в час. Обратното е – токът от АЕЦ е най-евтин!!! И това е доказан факт! Държави, на които да изнасяме ток има и ще има – Турция, Гърция, Македония, Косово – да не продължавам! И пак не гледаме нас си, а Русия!
Тая поговорка, „Не е важно аз да съм добре, важно Вуте да е зле!” изглежда в пълна сила. Не можеш ли да осмислиш нещата. Не можеш ли да осмислиш дори и политическия аспект – едно е да си „атомна” държава, т.е. държава произвеждаща и развиваща технологии свързани с атомната енергетика. Защо ли са опасенията и забраната Иран да развива атомна енергетика. Замисли се!
И последно, ще внасяме енергия, ще внасяме автомобили и селскостопанска техника, ще внасяме черна и бяла техника, ще внасяме месо и зеленчуци...
Отговори какво ще произвеждаме???
цитирай
3. haralanov - dantovov,няколко уточнения...
30.01.2010 12:24
Финансирането ще стане с руски капитали.Кажи го така,а ни ,,с чужди,,.12 милиарда евро дълг към Русия не е никак малко!Особенно в условия на Криза!След като токът от АЕЦ ,,е най-евтин,, защо българските потребители на електричество плащат една от най-високите цени на Киловатчас..?Токът у нас е по-скъп от този в Шотландия примерно!Обясни ми този факт и парадокс.На Турция няма да можем да изнасяме ток,защото те вече строят свои мощности.Гърция е на практика във фалит.А от Македония и Косово големи печалби не можем да очакваме,тъй като те не са и големи потребители на ел.енергия.И последно...Самоубийствено е да произвеждаме нещо,което нямаме!АЕЦ от първата копка до урана ще е изцяло руски.То е като Кремиковци.Произвеждаме стомана,без да имаме желязна руда.Всеки икономист ще ти каже,че това е не просто абсурд,а лудост!Замисли се!
цитирай
4. businessenergy - Според мен, проблемът не е във финансирането, цената или в технологията
30.01.2010 13:07
Ако имаш (България, т.е.) добър енергиен проект, то финансирането му е следствие и технология. В днешния свят възможности за финансиране, дал Господ бол.
Ако имаш (България т.е.) нужда от атомна енергетика, (а аз определено мисля, че имаме) то въпроса с избора на технология и гаранции за безопасност е решим.
Нерешими са два други въпроса. И те са нерешими не, защото нямат решение, а защото няма как да се съвместят с интересите на политическия ни елит (червени, вълти, сини, гербери - май седят от една и съща страна на масата).
Единият въпрос е пазара и то основно външния, очевидна тенденция е, че консумацията на електрическа енергия намалява или достатъчно дълго ще се задържи на относително ниски равнища (очакваме ли скоро бум на индустрията в България и то химическа, металургична или машиностроене?!).
Е, тогава ако вътрешната консумация е ниска АЕЦ ни трябва, само ако намерим външни пазари.
Втория въпрос е, че сегашните не могат да намерят формула, по която да вземат комисион за вече претърпените от България загуби, то значи трябва да се договорят да вземат комисион от бъдещ такъв проект. Да де, ама това усложнява достъпа до финансиране и оскъпява проекта.

Според мен, базисна истина е, че България трябва да изнася електроенергия в региона, защото единствено така, може да издържа вече направените инвестиции в генериращи мощности (някои от тях стари, но в тях вече са вложени пари) и да подържа равнището на приходи такова, че да не увеличава тежестта върху вътрешните консуматори.

Т.е. ако веднъж решат да направим нещо, без да крадем от него и се погрижим то да работи и да има пласмент. БЪЛГАРИЯ ще спечели.

А колкото до пречките, то не може от всичко да печелите, понякога трябва да позволиш на магарето да почива и да се храни, иначе кой ще носи товара?!
цитирай
5. dantonov - @harlanov
30.01.2010 14:07
Чужд капитали не означава заеми! И все още не е ясно какви ще са. Зависи пак от политиците ни!
Защо българските потребители плащат висока цена? Не е заради себестойността! Бъди сигурен, че себестойността на нашата енергия, предполагам, е една от най евтините в Европа.
Колкото защо плащаме високи цени? Заради некадърните ни управници. Аналогичен въпрос - защо цените на мобилните услуги са едни от най-високи в Европа? Не е заради руските капитали!
Има една комисия ДКЕВР, която освен че получава високи заплати, друго не прави. От решенията и предполагам, че може и да взимат пари от енергийни дружества, оператори на мобилни услуги и т.н.... Не знам чий интерес защитават!
До колкото ми известно сегашната себестойност на тока от АЕЦ е около 2-3 стотинки на киловат/час!
цитирай
6. dantonov - @businessenergy
30.01.2010 14:11
Съгласен съм с написаното.
Да, основен трябва да бъде износа. Той има както икономически така и политически аспект.
Един проект като АЕЦ е с дългосрочен мащаб. Не бива да се разсъждава от гледна точка на днешното време. Днес има криза - утре няма да има.
Ние трябва да подхождаме принципно по въпроса.
цитирай
7. haralanov - Няма никаква гаранция....
30.01.2010 14:56
А по-скоро е абсолютно сигурно,че и с АЕЦ ,,Белене,,цената на ел.енергията ще си остане висока!Тогава защо ни е АЕЦ..?За да пълним джоба на Мафията ли..?
цитирай
8. dantonov - Ориентировъчната цена е пресме...
30.01.2010 15:54
Ориентировъчната цена е пресметната - около 7-8 стотинки на киловат/час. Което само след няколко години ще се окаже, че е на сметка!
Колкото до джоба на мафията - това са пропагандни приказки.
Изобщо - всеки който не е с нас е мафиот... Да не говорим, че като се правят поръчките, трябва да се мисли и на кого се дават!
Не забравяй, че Ковачки започна бизнеса си по времето на Костов - тогава приватизира първите тецове - тогава не беше мафиот, а сега е?!
Не ме разбирай погрешно - това лице хич не го тача, ама е вярно и това, че още нашите започнаха да му пълнят гушата!!!
цитирай
9. haralanov - Ковачки започна бизнесът си...
30.01.2010 16:29
По времето на Крадлив дедо.Бъди точен!
цитирай
10. dantonov - Първата му покупка е през 2000г. на ...
30.01.2010 17:01
Първата му покупка е през 2000г. на ВЕЦ каскадата „Искър”.
Иначе си прав, действително, възходът му е при дедо, по-голяма част от сделките му са финансирани от ПИБ.
цитирай
11. boristodorov56 - Ах, тези милиарди!
14.02.2010 09:20
Някогашният съветски официоз вестник “Правда” съобщава в броя си от 10 февруари, че руската държавна корпорация „Росатом” е извършила “атомен” пробив във Виетнам. В конкуренцията на компании от Япония и Франция руската фирма е спечелила търга за строителство на първата ядрена централа в страната. Тя ще се състои от два 1000-мегаватови блока – точно като българската АЕЦ “Белене”. Сега идва най-интересното: руснаците са спечелили търга с цена от 2,7 милиарда долара, което по курса на деня, впрочем най-висок от 8 месеца насам, прави точно 2 милиарда евро.




ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ



Егати.

Българската АЕЦ “Белене”, за която във вторник премиерът Бойко Борисов каза, че не може да бъде построена по сегашния проект, струва 5 пъти по-скъпо.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неотдавна заяви, че проектът за “Белене” ще струва “около 10 милиарда евро”, а според други експерти ще е постижение, ако цената не надхвърли 6 милиарда евро.

Защо така, бе, другари?

Защо във Виетнам построяването на една атомна централа струва 2 милиарда евро, а в България същата централа излиза най-малко 6 милиарда?

Отговорът на този въпрос е относително лесен.

Макар централата да претърпя три “първи копки” при три български правителства (едното преди 1989 година), договорът за нейното изграждане от “Атомстройекспорт” беше подписан през януари 2008 година от кабинета на Сергей Станишев. Главен лобист на този договор беше и продължава да бъде президентът Първанов, доста му помагаше и “дважди министърът на икономиката и енергетиката” Румен Овчаров. Има и една сюрия други заинтересовани, които също се облизваха като котараци в кебапчийница.

Договорът с руснаците беше силово наложен, макар че имаше сериозни и масово подкрепени възражения както за самата целесъобразност на строителството, така и срещу избора на руска компания и технология. Беше употребена цялата сила на Българската социалистическа партия – президент, премиер и държавен апарат, за да има точно такъв договор и да го вземат точно руснаците.

Сега този договор се води секретен, но е близко до ума на какво се дължи това, че във Виетнам руснаците са готови да строят 5 пъти по-евтино.

Аз знам отговора.

Бойко Борисов също го знае.

..............


http://www.ekipnews.com
цитирай
12. dantonov - Боре, виж какво пише: http:...
14.02.2010 09:43
Боре, виж какво пише:

http://www.pravda.ru/news/world/09-02-2010/1011774-mir-0/

Наистина става въпрос за два реактора, но никъде не пише за цената!!!
Изпрати линка и на тоя юнак ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ, който го е писал - да не подвежда хората!
цитирай
13. businessenergy - Само една реплика, не е моя, но ...
14.02.2010 11:44
В лична среща с премиера Бойко Борисов Румен Петков е получил неговите уверения, че АЕЦ ”Белене” ще продължи да се изгражда, съобщи днес в Плевен депутатът от “Коалиция за България”. “Миналата седмица имах широк кръг от разговори и въпроси с министър-председателя и един от въпросите беше, разбира се, за АЕЦ “Белене”, за перспективите за изграждането на проекта. Трябва да кажа съвършено ясно, че неговото уверение е, че обектът ще продължи да се финансира”, информира Петков избирателите си.

цитирай
14. boristodorov56 - 12. dantonov - Ето първоизточника - потърсих го.
27.02.2010 11:58
Российский атомный прорыв... во Вьетнаме
10.02.2010
" Консорциум ведущих промышленных японских корпораций (Toshiba, Mitsubishi Heavy Industries, Hitachi) проиграл "Росатому" битву за право построить первую во Вьетнаме, да и во всей Юго-Восточной Азии атомную электростанцию.
По информации влиятельной японской деловой газеты Nikkei, вьетнамская энергетическая компания EVN уже представила в правительство документ, согласно которому именно российская государственная корпорация будет сооружать АЭС. Сомнений в утверждении этой кандидатуры нет. То же самое подтвердили некоторые российские источники и ряд зарубежных информационных агентств.

Пока речь идет о строительстве двух энергоблоков мощностью один млн киловатт —

каждый на сумму 2, 7 млрд долларов.


Всего же в рамках реализации национальной атомной программы Ханой планирует возвести две АЭС, по четыре реактора. Цена проекта — 10, 8 млрд долларов.

Напомним, что впервые о возможном строительстве АЭС во Вьетнаме силами советских специалистов заговорили ещё в 1980-е годы. Тогда в центральной части страны уже были определены две площадки. Но СССР рухнул, и до последнего времени об этих проектах не вспоминали.

А в июне прошлого года, находясь во Вьетнаме с официальным визитом, глава МИД РФ Сергей Лавров подписал меморандум о сотрудничестве между "Росатомом" и министерством науки и технологий этой страны. Чуть позже заместитель генерального директора госкорпорации Петр Щедровицкий сообщил, что она готова принять участие в тендере на строительство вьетнамской АЭС.

Распечатать Шрифт Послать другу За победу боролись четыре главных конкурента в лице Китая, России, Франции и Японии. Причем явными фаворитами были две последние. Ведь, скажем, согласно общепризнанному мнению экспертов, Франция по уровню развития мирного атома уступает лишь США. А Япония является одним из важнейших торговых партнеров Вьетнама. Тем не менее в многомиллиардном тендере победила Россия."

Източник:http://www.moneytimes.ru/encyclopedia/16698.html



Всъщност става въпрос за два 1 000 мватови реактора за по 2,7 милиарда $US.
цитирай
15. dantonov - И цената на целия проект е 10. 8 ми...
28.02.2010 08:24
И цената на целия проект е 10.8 милиарда долара. Така е, разлика няма. Проектната цена и при нас е горе долу толкова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 513426
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031