Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 19:53 - За смяна на политическата система
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 4893 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Напоследък си мисля, че може би идеята за мажоритарна система има наистина смисъл, но съчетана и с идеята за президентска република. Какво означава това?
Означава разделяне на изпълнителната от законодателната власт. Помислете си - примерно премиер Бойко Борисов и парламент доминиран от БСП. Или обратното. И да е необходимо да работят заедно. Президентът и правителството предлагат бюджет, парламентът го одобрява.
Още малко пояснение - мандата на президента е 5 години, на парламента 4 - т.е. винаги един президент със сформираното от него правителство ще бъде принуден да работи с два различни парламента във времето и да се договаря с тях. Така парламента ще се превърне в наистина реален субект, а не притурка на изпълнителната власт, каквато роля изпълняваше през изминалите 20 г.
Поначало сегашният модел на управление крие големия проблем в себе си - парламента излъчва премиера. Нормално това е лидерът на партията с мнозинство в парламента, от там следва, че създаването на законите е съвсем нормално да бъде зависимо от премиера, избран от това народно събрание.
Смятам, че не е случайно, че още в началото на прехода – през 89-90 г. по време на кръглата маса бе обсъждано и устройството на страната. Тогава БКП категорично искаше президент с минимални правомощия, дори в началото да ви припомня Желю Желев бе Председател на републиката, не президент. Господа комунистите още тогава много добре осъзнаваха какви са предимствата на парламентарната република – по-големи, необятни възможности за грабеж. В началото опозицията не бе наясно, но само няколко години във властта бяха достатъчни, за да разберат и десните огромните „предимства” на парламентарната република. А огромното предимство е пределно ясно – докопаш ли се до властта, убедиш ли избирателя, че ще го направиш по-заможен и щастлив, на практика си отваряш вратата към съкровището на Али Баба – милиардния държавен бюджет и милиардите от Европа. Вземай с пълни шепи и покривай следите!

Да и при президентската република ще има кражби. Но взаимния контрол ще бъде по-голям. А мажоритарно избраните депутати ще имат едно на ум, че след няколко години ще трябва пак да се явят на изпит пред избирателя,  скрити не зад някоя партия, а застанали с името си.

Всички партии вкупом ще се противопоставят на подобни промени (президентска република и мажоритарни избори за парламент), защото това тотално ще пренареди политическото пространство.

 





Гласувай:
4



1. анонимен - Господине, не Ви познавам, но пр...
22.02.2013 20:13
Господине, не Ви познавам, но представете си, управление начело с псевдопрезидент като Плевнелиев, който не може да управлява дори собствената си съпруга.
цитирай
2. dantonov - При президентска република, няма ...
22.02.2013 20:27
При президентска република, няма съмнение на ГЕРБ кандидатът би бил Борисов. Както на БСП нямаше да е Калфин, а най-вероятно Станшев. Мислете си и за другите партии. Дали Синята коалиция би предложила тогава Румен Христов?
Едва ли!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 513885
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930