Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 11:10 - Защо няма да гласувам на референдума?
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 3801 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2013 11:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Прочетох един виц, който е много подходящ за случая:

 

Циганче свири на цигулка на тротоара. Минава човек и възхитен му казва:

   - Момче, ти си Паганини! Вундеркинд! Виртуоз!

Циганчето гледа неразбиращо….:

-  - А ти па щот си ‘ного убав!

 

Цитирам го, защото наскоро бях в селото, където е родом жена ми и там срещнах един отруден човек, работещ доскоро като механизатор при един арендатор. Запитах го: „Елвер, ще гласуваш ли на референдума следващата неделя?“ И отговорът му бе колкото интересен, толкова и показателен: „Тръгнали мен да питат дали да има атомни централи! Какво разбирам аз от тези неща?!“. Поредно доказателство, как точни сентенции можеш да получиш точно когато се намираш сред обикновените хора!

В това се заключава и цялото безсмислие на това скъпо начинание. Тук искам да съм точен. Вината да го има референдума е на БСП, а не на ГЕРБ. След като има 700 000 подписа, референдум трябва да има. Тук няма спор. Искам да попитам защо БСП предизвикаха референдума? Дали наистина за да се възобнови строителството на АЕЦ Белене или заради друго?

Отговорът е в детайлите. Самите социалисти си погодиха номер, като сами гласуваха закон, чрез който направиха прага за валидност на резултата да е равен на броя гласували на последните парламентарни избори. Още като тръгнаха да събират подписите, инициаторите на този референдум много добре знаеха, че е абсурдно да излязат да гласуват 65% от избирателите в страната.  Тогава логично отново възниква въпроса защо? Защо бяха събрани тези подписи и защо бяха внесени през есента в парламента?

И не трябва да мислиш много за да разбереш двете цели: Референдумът цели понижаване на рейтинга на ГЕРБ, съответно вдигане на рейтинга на БСП. Второ, ако излязат да гласуват над 20 процента от населението и вота е за АЕЦ Белене, то проекта Белене няма да бъде замразен, а ще бъде върнат в парламента, където въпросът ще бъде отложен за след изборите. А тогава, я камилата, я камиларя!

Не разбирам, останалите десни, които уж са за прекратяване на проекта – визирам и ГЕРБ и ДСБ и другите, гравитиращи около тях. Ясно е, че резултатът от референдума ще бъде за изграждане на нова централа. Както е ясно, че гласуващите няма да са много. Ако всички, които са против не отидат да гласуват, тогава е твърде вероятно броя на гласуващите да падне под 20%, което да обезсмисли напълно цялото начинание. Тогава питам: защо ГЕРБ и ДСБ настояват да се гласува?

А отговорът на този въпрос вече не е прост… Не намирам логично обяснение. Освен може би едно. И ГЕРБ и ДСБ целят това, което искат и БСП – въпросът за или против АЕЦ Белене да остане в парламента. Да продължи да се говори за това. Да продължат споровете. До кога? Ами до изборите. Защото това е начина за привличане на електорат. Защото целта са повече гласове на изборите. Защото в края на краищата в момента май на никой не му пука за Белене, всеки се бoри за гласа на негово величество Избирателя. И така ще е до изборите. А както знаем, партиите, които са в парламента, обръщат внимание на избирателя само по време на избори…

Всичко това показва, колко безсмислено е референдума. Ако отида и гласувам с „Да“, тогава социалистите ще смятат моя глас за техен. Ако отида и гласувам с „Не“, това означава, че ще спомогна за достигане на прага от 20%, т.е. де факто аз няма да съм против проекта „Белене“, защото въпросът ще остане открит!

Помислете още веднъж какво трябва да правите в неделя!



Тагове:   референдум,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 515563
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930