Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 09:14 - Открито писмо до Слави Трифонов
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 4839 Коментари: 8 Гласове:
0



Г-н Трифонов, уважавам Ви като човек професионалист, като човек заявяващ ясно и отговорно своята гражданска позиция в общественото пространство. Позволявам си да Ви пиша тези редове, защото воден от справедлив гняв срещи установените политически порядки в страната, Вие насочвате общественото мнение в посока, която за съжаление съвсем не е в полза на демокрацията!

Въвеждането на мажоритарен избор ще има точно противоположния на желания ефект. При евентуално пълен мажоритарен вот от сега е ясно че в парламента пълно мнозинство ще има комбинацията БСП + ДПС + народни представители, представляващи интересите на олигарси.

Ето и простичката обосновка за това:

-  В малките населени места – малки градове и села – там хората са били винаги ориентирани към БСП, така че там винаги ще гласуват за представителите на БСП;

-  В градове като Кюстендил, олигарсите ще вкарат само свои хора;

-  В големите градове гласуването ще е „пъстро” ще има гласове за всички по-големи партии.

Какъв ще е крайният резултат. Освен, че сегашните управляващи ще запазят властта си, друга промяна няма да има. Смятате, че по този начин всеки народен представител ще носи отговорност пред своите избиратели? Заблуждавате се! За съжаление, през цялото време пропускате един прост факт – българското общество не е узряло  за това. Не е лошо да се направи анкета сред привържениците на БСП – с въпроса кой е виновен за газовата криза. Ще се изненадате от отговорите – партията БСП и Русия ще са някъде в опашката сред възможните отговори! Далеч съм от мисълта, че и при десните не е така! Т.е. всички привърженици на съответната политическа сила винаги гледат през цветните очила на цвета на своята партия. Това НЕ МОЖЕТЕ да промените. Да, ефект ще има в посока на непослушните депутати, на „люспите”, ефектът ще бъде един „послушен” парламент. За мен е спорно включително и това – „послушния” парламент е в полза на управляващите, но не и на опозицията!

Да ви припомня – кметските избори не са ли мажоритарни? Отговорете ми на простичкия въпрос, в колко града в страната хората гласуват за личности? И кога? В смисъл за личности се гласува, след като има един успешен мандат, тогава вече положението е друго. Но може ли това да се приложи за парламента? Естествено, че не! Не защото няма откъде да се намерят такива популярни хора. Тях просто ги няма! И е нормално да ги няма! Политиците не са музиканти, не са комици, мнозинството от хората изобщо не се интересува от политика. Когато в дадено населено място в парламента се кандидатират учител от една политическа сила, доктор от друга и някакъв чиновник от трета – какъв ще е критерия за избор. Ако Владо Кузов се бе кандидатирал примерно в Пазарджик от Атака, смятате ли, че привържениците на Атака нямаше да гласуват за него? Достатъчно е да извадиш човека от средата му и да го поставиш другаде. Схемата е ясна. Знае се, че работи!

Истината г-н Трифонов е съвсем на друго място! Ако наистина желаете това общество да се промени, тази страна да се промени трябва да се борите за съвсем друго нещо!

Да се активира гражданското общество. Все повече хора да станат политически активни! В това е истината! Как искате да се променят партиите като повечето свестни хора бягат от политиката. Всеки иска да работи, в свободното си време да се занимава със семейството си или със своите забавления. С политиката другите да се оправят. Тя е мръсна работа... Ето това са порочните съждения! Срещу тях трябва да се борим. Да се активират политически хората, да разберат, че самите те трябва да коват съдбата си! Защото как искате да се оправим, ако в местните структури на партиите има хора, които са в партията за да намерят начин да припечелят нещо? Такива винаги ще има. Въпросът е, че ако „нормалните” се откажат от политиката, то като логично следствие, остават другите – срещу които се борите! Те нямат цвят, имат една цел – парите! И няма да ги спре политическата система. Тях можем да ги спрем ние – ако сме достатъчно, за да се преборим с тях!

Поздрави!

С уважение,

Димитър Антонов



Тагове:   писмо,   открито,


Гласувай:
0



1. dantonov - @Turbo4
15.01.2009 11:47
Смяташ ли, че написаното от теб важи и за кметските избори? Хората там според теб личности ли избират?
Червената бабичка или синия дядо няма да гласуват за своя човек независимо кой а, а ще гласуват за политическия му опонент? Или пък циганите ще спрат да си продават вота?
Ако наистина го вярваш, изглежда не живееш в България.
цитирай
2. анонимен - средностатистическа девойка-гласоподавателка
15.01.2009 12:45
Моля ,не подценявайте гласоподавателите!Не се ограничавайте до тези,които до сега са гласували.Помислете за тези 46%,които не гласуваха през 2005 и на тези избори може би ще имат по-ясна представа за кой да пуснат бюлетина в случай,че изборите са мажоритарни.
цитирай
3. dantonov - След като работите с компютри. п...
15.01.2009 12:53
След като работите с компютри. пишете във блогове, вие сте много далеч от средностатистическия гласоподател!!!
С извенение, средностатистическия гласоподавател се интересува от съвсем други неща! И политиката му е последна грижа!
цитирай
4. анонимен - не сте прав
15.01.2009 13:09
Пред НС в този момент има доста средностатистически гласоподаватели или и тях ще игнорирате!
цитирай
5. dantonov - Разберете ме добре. Никого не иг...
15.01.2009 14:25
Разберете ме добре. Никого не игнорирам!!! Гласоподавателите са над 3 милиона, пред Народното събрание са няколко хиляди. При мажоритарен вот ако едната партия ви предложи педофил, втората крадлив подкупен чиновник, а третата просто един пълен некадърник – питам Ви – кощо ще изберете???
Затова изходът не е там. Включете се в партия, чиито идеи приемате. Помогнете в партията да бъдат издигнати подходящите хора! А защо да не бъдете продложен и Вие самият? Това е правилният път.

цитирай
6. анонимен - kKhlzqaIYmcCtkdzqVC
25.05.2011 00:37
IВ’m not wrohty to be in the same forum. ROTFL
цитирай
7. анонимен - mXlctDDromvNhGWWAi
25.05.2011 15:16
iJPDuq <a href="http://yulxvxjanfen.com/">yulxvxjanfen</a>
цитирай
8. анонимен - OoYyMSIGX
25.05.2011 15:22
Now thatВ’s sbtule! Great to hear from you.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 514000
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930