Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2008 08:52 - Овчедушен народ ли сме?
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 6020 Коментари: 19 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След последните събития, развили се в държавата ни, в мен все повече се утвърждава чувството, че ние сме си един овчедушен народ. В последните месеци какво ли не ни се случи – живи хора изгоряха във влак, хванаха управниците в далавери по парите за магистралите, далавери по Сапард, отвличания на бизнесмени и сега като капак доклада на ОЛАФ. И какво става в обществото – нищо! Питам къде е разликата между 1996 и 2008. Защо хората се надигнаха през 1996, а сега си траят – отговорът е много прост – защото през 1996 им бръкнаха директно в джобовете, а сега не. Сега се бърка в джобовете на другите – на тях може. Какво да кажа за хора, които се изказваха по Дарик, че видите ли, те Бончеви имали пари и нямало за какво да ги жалим... По същата логика излиза, че и аз няма за какво да ги жаля, че живеят като скотове... Изглежда така им харесва!

Все повече се убеждавам, че ненапразно сме били 500 години под турско робство, пардон „османско присъствие”, почти 50 години под комунистическо робство... Неслучайно сме една от първите държави, в които комунизмът е намерил плодородна почва (спомнете си Димитър Благоев).  За съжаление изглежда Господ навремето ни е дарил с прекрасна страна и с лош нрав... И като логично следствие „как ще ги стигнем европейците” отива някъде в далечното и неясно бъдеще... Изглежда сме обречени да ни управляват комунистите... То като погледнеш и в дясно – мнозина проповядват десни идеи, и душиците им – комунистически!

И едно уточнение – може би понятието „комунизъм” в случая не е съвсем точно. Имам в предвид промитите мозъци, изградения начина на мислене – защото общо известен факт е, че цялата бивша комунистическа машина бе стигнала до там – до промени начина на мислене на подопечните си. И в огромната си степен тя успя... И като логично следствие сега дясното е така разпокъсано – няма никой... По-точно няма единомислие – за съжаление в крайна сметка излиза, че не е важно страната да излезе от кризата, не е важно цялата комунистическа върхушка да бъде махната от политическата сцена. Излиза, че по важно е друго – да махнем конкурентите около себе си – независимо дали говорим за ДСБ, СДС, Герб и т.н. или дори в рамките на една партия – до там стигаме в егоизма си – тонална липса на толерантност и на уважение на чуждото мнение. По този път доникъде няма да стигнем! По това се различаваме от западните партии – там също се водят люти битки. Съществената разлика е в това, че победените признават победата на победителя и започват да работят с него, не против него или в краен случай се оттеглят – никога не пречат на спечелилия опонент да проведе политиката си. Естествено за тази цел ние си намираме прекрасни оправдания – примерно ако се говори за Бойко – ами там са ченгета, как се работи с тях?! Ако се говори в рамките на политическата партия, то те другите (опонентите) са некадърници, кариеристи, дошли само да лапат, а ние сме чистите, прекрасните и т.н. Това е логиката на хората възпитани от комунистическата власт, за съжаление това е логиката на цели поколения. И за още по-голямо съжаление това се предава като методика и на следващите млади... Това е най-лошото. Няма да забравя, мой познат, много способен млад политик в дясното пространство ми се хвалеше как оплюл в Брюксел Бойко Борисов (преди година и половина) – това го мислеше за голямо геройство – видите ли, показал на западняците истинската същност на Бойко Борисов, не проумява, че така излага себе си, не Бойко. Какво беше поведението не преуспяващите по време на комунизма – подмазване на висшестоящите и оплюване зад гърба им (само в близък кръг). Същите следват подобни схеми на поведение и днес – независимо дали се водят за леви или десни.

Надеждата ми е, че все пак съвременните млади хора ще успеят в крайна сметка да се преборят с наслоения манталитет и в крайна сметка в дясно ще се появят политици от нов тип. Зрънца вече има. Дай боже да станат повече!



Тагове:   народ,   Овчедушен,


Гласувай:
0



1. ridiculous - Да.
18.07.2008 12:39
Овчедушен народ сме.
цитирай
2. sisi89 - ти ако се имаш за офца
18.07.2008 13:47
си е твой проблем
нито ти е виновно правитекството нито бойко
който спроед мен е истиснки мъж
цитирай
3. dantonov - haralanov
18.07.2008 14:58
Задай същите въпроси на ръководителите на западните държави!
Какво мислиш, че ще ти отговорят???
Или ги смяташ за прости, които не разбират нищо от това което сме преживели. Сугурно в ГДР Щази не е била проблем, сигурно в ГДР не е имало комунисти - как е сега в Германия?
цитирай
4. gantree - :))
18.07.2008 19:38
Бойко ще ни спаси, нали г-н Антонов? Нищо, че е комунист и бивш съдружник с мутрите.
цитирай
5. dantonov - gantree,
18.07.2008 19:44
Бойко сам няма да ни спаси, трябва ние да се спасим!
:)
цитирай
6. santov - О, та
18.07.2008 21:19
Вие, г-н Антонов сте дълбоко заблуден! Вие данъци плащате ли? Да? Е и какво става с тях? В магазин стъпвате ли? А твърдите, че не ни бъркат директно в джобовете. Не мога да Ви попитам, как оценявате столицата ни, но повярвайте – става все по-зле! Истината, според мен е друга. Периода от 1997 до 2001 беше толкова недостатъчен, че това, което се случва е съвсем закономерно. И ако си мислите, че при Б.Б ще е различно - лъжете се. Вие не виждате ли, че буквално всички медии ( е почти) са впрегнати в хвалебствия за Каубоя Борисов и или добро или нищо за комунистите? Труд не четете ли? Не ви и препоръчвам. Но го четат повечето. А другите ВАЦ-ови? … Боже, бих изписал страници!
Но за овчедушното ни племе - съгласен съм.
цитирай
7. segmadis - ...
18.07.2008 22:35
И какво по - точно искам да запитам аз е свършил г-н Софиянски повече от г-н Борисов? Освен че и той ремонтира няколко улици... а да не забравяме и че Софиянски май беше човека срещу който се водеха дела за незаконни сделки...или, ако не ме лъже паметта прехваленият Софиянски е човека, който успя за 4 години да си направи в София верига от над 40 аптеки :) Да продължавам ли и с боклука, който е пряко наследство от него? Защо на него никой не му търси отговорност? Същата работа е и с министерствата...как може да сте всички с такова мислене, че 600 милиона евро не са много....аз лично мисля, че са адски много!!! И в крайна сметка в момента мисля, че за положението в държавата не е виновен нито Бойко, нито който и да било от дясно....виновни са единствено и само управляващите, защото при добро желание всякаква наченка на корупция може да бъде спряна... И всъщност докато всички си казваме, че от единия човек нищо не зависи така ще е...Успех на всички ... и нали си знаете май до една две седмици ще трябва да си назначаваме ново правителство :)
цитирай
8. sparhawk - пак
18.07.2008 23:58
за Бойко и Костов говорим, а истината е, че хората са си за бой. Ако скочат сега и свалят правителството, ще докажат, че стават за нещо. После ако и Бойко лъже - пак по същия начин. В Гърция и Франция за много по-малки неща се вдигат.
Но явно хората тук не се интересуват от проблемите или са уредени добре.
цитирай
9. artanis - преди около 5 години
19.07.2008 12:42
смятах, че 99% от българите са пълни идиоти. Сега смятам, че 90% от тях са пълни идиоти. Смятам, че след 5 години този процент ще бъде 80. Тенденцията е добра :)

поздрави:
цитирай
10. angelic17heart - Донякъде съм съгласна, въпреки че ...
19.07.2008 15:03
Донякъде съм съгласна, въпреки че си имам политически пристрастия, държа да уточня, че са далеч от Станишев и компания. По-важното е, че наистина ни бъркат в джобовете, защото сега тия пари дето ще трябва да ги връщаме, няма как да ги върнем - те вече са откраднати, и ще посегнем към парите на данъкоплатците. Ама сте прав - овце сме! Хич и не ни пука, че милиони, които е трябвало да подпомогнат за заздравяването на малкия бизнес на обикновени хора като нас, са потънали в и без това дебелите гуши на мафията. Не ни стигна скандала с Първанов, дето се оказа, че е Гоце, не ни стига, че в парламента ни присъства единствената партия на етническа основа (турци при това), не ни стига мътната работа около взрива в Челопечене, ами дайте да добавим и един доклад на ОЛАФ!!! От евросъюза направо си ни казаха "Вас ви оправя мафията. Айде ся се оправяйте сами!" Ама какво ли му пука на българина - нали него не са го набили, не са го окрали, не са го пипнали даже... Овчи народ!
цитирай
11. angelic17heart - За sparhawk
19.07.2008 15:06
Напълно съм съгласна! Ама хората даже не се сещат кой е причинил инфлацията, как ще се сетят тогава, че цялото правителство им се подиграва!
цитирай
12. анонимен - @haralnov
20.07.2008 18:57
Ако в главата ти имаше и друго освен бръмбари + въпроси щеше да видиш връзката.
цитирай
13. dantonov - haralanov
21.07.2008 08:34
Извинявай за късния отговор, но два дни отсъствах.
Смятам, че в предния постинг се опитах да ти дам отговор, явно не си ме разбрал. Ако искаш директен отговор – той е да, ББ е десен.
За мен е по-интересно да видим критериите, по които се оценяват лявото и дясното – дали са тези, посочени от теб, или обратното – политическа програма, членство в Европейската народна партия, провеждана политика. Реално в Европейския парламент в дясната група имаме пет представители и всички те са представители на Герб.
Това са факти. Това са критериите за дясно. Критериите за дясно не са това което ти повдига като въпрос. Там ти по-скоро опираш до морал. Така че, въпросът ти е неправилен, ако ме попиташ морални ли са били действията на ББ в миналото – там естествено отговорът ми е – Не!
цитирай
14. dantonov - santov
21.07.2008 08:43
Съвсем не се бъркам, твърдя че разбирам поне малко от икономика 
Ти нещо не си ме разбрал – говоря за масата от хората – те очевидно не правят връзките за които говорите. И в това е проблемът! И още по-големият проблем е в нашата отговорност – какво да направим за да обърнем ситуацията? Предполагам, че по тонът на написаното от Вас, Вие сте точно един от многото към които е предназначен постинга ми. Опитвам се да Ви обясня, че и от Вас зависи как ще живеем утре.
Защото най лесно е да се каже всички са маскари! Ние сме чистите, неопетнените. Ние не искаме да си цапаме ръцете и да влизаме във връзки с мекерета. На това му се вика бягане от отговорност! На това му се вика слабост!
цитирай
15. stefanov - Овчедушен ли?
21.07.2008 10:15
Не вярвам. Лош народ сме си. Талантлив, но лош. И сме най-лоши, за себе си...
цитирай
16. анонимен - Да овчедушен народ сме. Защото в...
22.07.2008 09:05
Да овчедушен народ сме.Защото вървим след лидери и ги издигаме в култ.без да се запитаме мои са те и какви са.За Костов се писа,че преподавал политическа икономия,което си е преразказ на Капиталът на Маркс.За Костов се писа,че преди 1989г не е развивал никаква опозиционна дейност и никога не е изразявал и наймалко несъгласие с тогавашното управление на страната.За Костов се писа,че жена му Елена е била ПАРТИЕН СЕКРЕТАР.Партиен секретар на БКП до 1989г,а не на ДСБ.Как се съчетава тая семейна биография с демократични убеждения?Как така хем комунизъм,хем антикомунизъм?Има тук нещо фалшименто май?Нали?Снощи при Милен Цветков беше Мартин Заимов.Нали той беше назначен от Костов за шеф на валутния борд.А кой е генерал Владимир Заимов?Разстрелян на гарнизонното стрелбище за предателство и шпионаж в полза на комунистическия Съветски съюз?
цитирай
17. анонимен - И в кое жълто издание прочете всички ...
23.07.2008 17:53
И в кое жълто издание прочете всички тия глупости за Костов и жена му? Под "жълто" имам предвид всеки вестник, който се спонсорира от мафията или нейн член (а честно казано това са повечето вестници у нас).
цитирай
18. анонимен - Почти всички го писаха по различно ...
23.07.2008 22:51
Почти всички го писаха по различно време,а той благоразумно и тайнствено си мълчеше.Който има очи ще прочете.И който има уши ще чуе.
цитирай
19. анонимен - А пък Елена казваше за себе си в ин...
23.07.2008 22:53
А пък Елена казваше за себе си в интервютата по тоя въпрос-"Не съжалявам за нищо в живота си."Без определен отговор с да или не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 515420
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930