Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2007 10:44 - За и против стачките или още за реформите
Автор: dantonov Категория: Политика   
Прочетен: 2643 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Учителите стачкуват трета седмица. С това започват новините и по радиото и по телевизията. Чуват се мнения за стачката, против стачката и т.н. Профсъюзите разпалено ни убеждават колко са прави учителите и как трябва да им се даде 100% увеличаване на заплатите. Станишев заплашително говори за това как ако се удовлетворят исканията на учителите ни чака огромна инфлация... Къде е истината? Как трябва да се реагира? Правилна ли е реакцията на политиците? Факт е, че учителите вземат мизерни заплати. Факт е също, че кадърните учители с търсени специалности си докарват съвсем прилични доходи от частни уроци. Някой мисли ли, че след 100% или 300% увеличение на заплатите ще изчезнат частните уроци? Аз лично не мисля. Само че се увеличи тарифата на уроците, защото видите ли, заплатите на учителите са се увеличили... Не е ли същото и в здравеопазването? Мизерни лекарски заплати и плащане на ръка за прегледи, операции и т.н... В този аспект най ощетени са може би други сектори  – примерно социални домове, горско стопанство и други подобни. Там мисля възможностите за рушвети са по –малко. Къде е истината? Хайде да видим кога започнаха реформите в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване? В периода 1997-2001 при управлението на СДС начело с Иван Костов. Какво се случи с тези реформи след 2001? Нищо. Абсолютно нищо!!! Нито правителството на НДСВ, нито тройната коалиция промениха внесоха някакви кардинални промени в посочените закони. Единствено се приказва колко лошо били направени. Ами като са лоши защо не ги заменят с по-добри? Защото изглежда не могат. Ами като не могат да си ходят! Да дойдат други които могат! Защото само който не работи не греши, естествено, че в реформите не всичко е наред. Смешно е да се предполага, че някой може да направи примерно закон за здравното образование и той с десетилетия да не се променя. Затова трябва да има правителство, което има желание действително да продължи да извършва необходимите реформи. Защото няма смисъл от увеличаване на учителските заплати, без реформа в сферата на образованието. Няма смисъл от увеличаване на заплатите на медицинските работници, без реформа в здравеопазването. И в края на краищата не е възможно увеличаване на никакви заплати без реформи в данъчното и социалното облагане. Всичко това не е по силите на тройната коалиция. За това трябва да се говори. Това трябва да се обяснява на хората. А не децата ни да стоят по улиците и да не ходят на училище!!!  


Тагове:   още,


Гласувай:
0



1. анонимен - Reforma
12.10.2007 18:12
А докато министрите се сетят да направят реформа -учителите да карат с 329 лв. основна заплата - такава е моята - учителка съм. Аз съм на 8-часов работен ден, зашото поддържам софтуерно и отвреме на време и хардуерно 80 компютри; отделно 15 принтера, мултимедии - 3, лаптопи -3, копири - 3, за уредби - видео- и DVD; имам и 8 учебни седмично. Благодаря за подкрепата, но аз и моите колеги ще стачкуваме и четвъртата седмица - пък каквото "сабя покаже".
То е останала вече само едната чест!
Имам въпрос - къде изчезнаха т.нар. български интелектуалци - писатели, поети, философи и др. (да не ги изброявам), които толкова силно подкрепяха президента, кметовете - Ивам Гранитски напр., или тях сигурно Партията и Ленин-Сталин-Димитров ги е учил в училище? То май въпросът ми стана риторичен?
цитирай
2. анонимен - Ако ще правят такива реформи-мерси!
12.10.2007 20:23
Просветният министър тръби за диференцираното заплащане ще стимулира добре работещите учители!Е направиха таблици,попълвахме и анкети събрахме и точки !Най много 89 от общо 100 супер......Какво се оказа ,че на точка ще дават 30 стотинки или този който има най много точки в случая , ми носят 27 лева.Благодаря това ме обижда!Обещанията на министъра и Станишев бяха ,че ще има разлика между учителските заплати със 100 лева,празни приказки.Ако и реформата която предстои да направят е такава ,тежко ни!
цитирай
3. kostadin - Re:
12.10.2007 21:06
Слушай думи и пълней!
Не ви ли е ясно ,че реформата в образованието вече завършва -остава народът да остане и без калпавото ни образование...
Защо не са калпави заплатите на министрите .Нима те са цвета на нацията .
Наслушах се на тиражирани тъпи лъжи Учителите работели по 3 часа ????Ако е така то министрите даже и в делник не работят.
Поставено е на карта бъдещето на децата ни!
Итгересно на какво ще ви научи един недоволен учител!Тъпанарите по върховете и лумпените не се замислят за последствията.
На тази държава и трябват слуги и войници Е в болна държава и войниците ще са по малко!
И двете професии водят към изтриването на България от картата -това не е страшно според демократите-земята ще си е пак тука ...Само българите няма да ги има.
Истината е ,че там където няма училище скоро няма да има и хора!
Земята ни става ничия -това е целта на реформата,независимо в коя област!
цитирай
4. dantonov - Истината е, че просто няма реформа. ...
13.10.2007 08:29
Истината е, че просто няма реформа. Тя е спряла. Липсва. И от там следва следствието - ниски доходи. Защото не се намери достатъчно силна личност да закрие необходимия брой училища, да се направят свестни програми и т.н. Не съм специалист в областта и не мога да давам препоръки, но истината е, че не трябва да се иска само увеличаване на заплатите! Трябва да има политически искания, защото това правителство е способно само да краде от народа си!
цитирай
5. kostadin - Re:
13.10.2007 10:19
"реформа"в образованието продължава,вече 17 години,ако това не е така,щяхме да се радваме на едно от най-добре организираните обществени мероприятия по света./Доста чужди европейски и др.специалисти са се учили от нас.
Това ,че сме победената страна е едно на ръка .Но това ,че се води политика на геноцид спрямо българският етност не е тайна и то личи навсякъде и във всичко .
Но така е и в здравеопазването Така е и в селското стопанство ,така е в промишлеността Какво има да се размишляваСъкращават се населени места!
Тази приказка за откъсване на социалнте искания от политиката е също от сорта не ме гледай какво правя ,а слушай какво ти казвам.
Ножа е опрял до кокала .От народа зависи дали иска да лази по тази отвоювана с кръв и труд българска земя.
цитирай
6. sparhawk - аз подкрепям Константин Тренчев
15.10.2007 11:37
Нека първо се реформира държавната администрация, която гълта парите на учителите. Аз лично бих посъветвал учителите, ако не Станишев не направи поне компромис - да си подадат оставките и да напуснат тази смешна страна.
Нека говното Орешарски да преподава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dantonov
Категория: Политика
Прочетен: 515329
Постинги: 96
Коментари: 528
Гласове: 1255
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930