Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2015 19:51 - Корабът на глупците
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5250 Коментари: 10 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

Автор: Велислава Дърева 15.12.2015 |  Видяна 2313 пъти Корабът на глупците      

 

/Поглед.инфо/ Разказът на една сова

Хей! Вие там! Да, да! На вас говоря! Не съм аз в телевизора, опазил Бог! Нагоре взор вдигнете и ще ме забележите. Да, Совата съм аз, в разлистените клони на дървото обитавам. Защо ли? История предълга е това, но ще ви кажа като сте толкоз неблагоразумни да изтърпите мен и моя разказ.

Бе лето 1495-о, когато приятел мой, художник, Йеронимус се казва той, роден в Брабант, в градеца Хертогенбош, което ще рече „Гората на херцога”, ме сложи на дървото, за да ви наблюдавам, да ви съветвам и предупреждавам, да ви наглеждам, от вашите всемирни глупости да ви предпазвам и да ви казвам по някоя умност, стига да чуете, но вие не чувате, вие никога не искате да чуете, 520 години не чувате, и аз се чудя, защо Йеронимус, приятел уж, ме грабна от гората на херцога, изпълнена с живот, и с птичи трели, и звук на ловен рог, и тръбен зов на младите елени, и мисия тъй безнадеждна ми стовари, и даже, мисля си понявга с гняв, забравил ме е на това дърво проклето, но що да сторя, на мъдростта съм символ, казват, метафора и алегория, и ето 520 лета аз олицетворявам и символизирам най-добросъвестно това, което хич не ви интересува.

Сега ще си обърна словореда и ще опитам аз да словоредя по вашему, по-простичко, че да ме разберете, понеже невежествени сте, нелюбопитни, затънали в греха на мозъчната леност.

Дървото, глупаци мои скъпи, е необикновено. То е мачта. Мачтата на вашия кораб. Повтарям – на вашия кораб. На вашата черупка. Най-сетне, може би, едва ли не ще забележите, че това продънено европейско корито, на което сте се накачорили, няма платна, и весла също няма, поради което не се и движи, то пленник е на своя прелицемерен екипаж.

Вместо весло има голям черпак, държи го дебелак-лобист, облегнат на бъчва с вино, бургундско мисля, или пък от долината на Лоара, и пее гръмко неприлични песни. Певците са петима – дебелакът с черпака, други двама невнятни евромушмороци, монах (тоз пък кой е, кажете вие) и монахиня от ордена на Меркелинките, подрънкваща на лютня.

Какъв разгулен и разблуден хор на брюкселските еврозелки! Възпяват сладострастно своя сюзерен презокеански, тоз владетел, дето по мое време го нямаше на картата (да те накаже Бог, Колумбе!), кълнат му се в любов, васална вярност и покорство, подобно долни уличници на рибния пазар, и ръсят празни евромантри и похотливи еврозаклинания, да ти се доповръща просто!

Какъв гуляй заформили са тия! Изплюскали са всичко, с изключение на няколко вишнички, и сега са зейнали да хамнат лакомството, провесено на някакъв канап, изплетен от скъсаните гащи на източноевропейските идиоти.

Докато брюкселското хорче дере гърлища, един хитрец, мошеник и измамник, с нож в ръка, катери се по мачтата-дърво, устремен към печената пуйка (или гъска), завързана достатъчно високо, тъй както подобава на висша цел. От тая висша цел ще си отреже тлъста хапка и с гълток обилен ще я преглътне. По повод тоз наглец (да те накаже Бог, Колумбе!), Себастиан, приятел мой, поет от Страсбург, елзасец, мъдрец и сатирик, написа стихове относно печената пуйка (или гъска):

За царедвореца и княза

държавата на гъска мяза,

та всеки скубе по перце

от нея с недобри ръце –

но зарад тия зли дела

държавата ни оголя!

На кораба, както забелязвате, има двама пияници. Единият е с тежък махмурлук, полегнал на кърмата (или пък на носа – на тоя кораб не знаеш кое му е отпред и кое – отзад), глава го цепи яко, а друга Меркелинка (или пък Кристалинка, знам ли) надвесила е дъх зловонен и жално-милно му реди душеспасителни псалми, най-евроатлантически. Този жалък пияница е прекалил с русофобско вино и понеже е пълен скапаняк, отвреме-навреме измучава нечленоразделни филипики срещу омразното си “кърваво джудже”, и го кълне разпенен.

В отсрещния край на скапаното ви корито, зад дебелака с черпака, друг пиянгур повръща през борда и а-ха да цопне в зеленясалата вода. Препил е с евроценностни баяния, стомахът му се преобърна, и днес изригва залпово погълнатите лъжливи приказки, и ето, вече изтрезнява.

А върху скършен клон, който би трябвало да е руля, е седнал капитанът. Един шут. Съвсем истински шут. Седи си там, сам, с шутовска шапка и шутовски жезъл, с празен поглед, вперен в нищото.

Сега обърнете внимание на двамата голи плувци, които се плацикат във водата. Допуснали са ги до кораба, но не и на кораба; хем са на тоя кораб, хем не са; не им обръщат никакво внимание, не ги забелязват, не ги чуват, все едно не съществуват; ако ги чуят, отнасят се към тях надменно, хладно и високомерно, и ги презират, назидават, съдят. Единият голтак поне успял е да докопа чаша вино, а другият протяга умолително и двете си ръце, по просешки, и се надява, и бленува да му подхвърлят от вишничка костилка или – о! пиршество мечтано! – от печената пуйка кокалче.

Не бързайте, не бъдете тъй припрени! Това не са бежанци, нито мигранти, нито имигранти. Това сте вие, източноевропейските идиоти и главно – вие, българите. Вие изпълнихте всички изисквания, капризи и прищевки на непристойното брюкселско хорче, сринахте всичко, съградено преди, отрекохте се от себе си, изчегъртахте се от времето и от историята, сега сте едни голи охлюви, но и това не е достатъчно, и това не стига, за да ви припознаят за достойни, и най-великодушно и снизходително да ви пуснат в трюма с плъховете. Защото вие, глупци, сте новите колониални завоевания на миличкия Запад. От вас не се иска нищо друго, освен да изчезнете, да се изпарите, да ви няма. Бъдете така любезни да измрете по-бързичко, по-експедитивно, ако може, и да освободите терена.

Четвърт век миличкият цивилизован Запад ви размахва като плашило, нарича ви нашественици, паплач, пълчища нецивилизовани, орда кръвожадни кърлежи, що цица западните блага. И в същото време същият миличък Запад си отгледа своите милички ислямски завоеватели, обзведе ги с шериатски съдилища в Англия и шериатски милиции в Германия, във Франция – учителки в хиджаби, а те пищят неистово, че катедралите, и камбаните на катедралите, и кръстовете на камбанариите обиждали религиозните им чувства.

И днес срещу вас, голите източноевропейски охлюви, е гракнало едно усърдно меркелинско хорче, и ви обвинява, че рушите общия европейски кораб; че страдате от дефицит на състрадателност и солидарност; че вдигате стени и телени огради пред щастливото, спасително нашествие, което ще обнови кръвта и духовността на миличкия Запад до неузнаваемост; че сте безсърдечни и безсъвестни; че сте равнодушни и студенокръвни циници; че сте банда гадни егоисти и популисти; че се храните от своите предразсъдъци; че имате наглостта да помните, че сте българи, унгарци, словаци, чехи и прочее антиевропейски небивалици и несъстоятелности; че имате неописуемото нахалство да дрънкате за някаква държавност; че си въобразявате наличието на самоличност някаква измамна; че пребивавате в екзистенциална меланхолия и самосъжаление; че искате да доите блага и облаги от миличкия цивилизован Запад, а вие да вилнеете и да си правите каквото ви скимне; и щом е така, грачат хористите, напуснете нашия приказен кораб на лазурните мечти, устремен към светлото бъдеще! Вън! Вън! Вън!...

Ох!... Изтощих се! А само цитирах отбрани словоизвержения на усърдното меркелинско хорче.

А сега, мили мои глупци, погледнете нагоре, към върха на мачтата-дърво. Какво виждате там? Не пуйката! По-нагоре! Правилно. Знаме. Розовко едно такова. Хм! Мно-о-о гейско. Вгледайте се внимателно. На знамето е изобразено нещо. Нещо важно. Не е кръст, нито корона, нито лъв, нито еднорог, нито лилия, нито двуглав орел. Вгледайте се още веднъж. Точно така. На знамето има полумесец.

Това исках да ви кажа.

Айде, че ми писна да ви поучавам!

А вие мислете!

И все пак не забравяйте – аз съм само една нарисувана Сова…

Послепис:

1. Елзасецът Себастиян Брант, “доктор на двете права”, сиреч – на гражданското и църковното, издава през 1494 г. сатиричната книга “Корабът на глупците” – “за полза и душеспасителна поука, предупреждение и поощрение на мъдростта, здравомислието и благонравието, а също за порицание на глупостта, заслепението, заблудите и глупашките предразсъдъци у всички съсловия на рода человечески”.В книгата на Брант има едно стихотворение –“За упадъка на вярата”. И там се казва:

Узнаваме от книги стари

за българи и за маджари,

за гърци, македонци, траки,

за далматинци, сърби, даки,

за каринтийци и хървати... -

ах, не един народ изпати,

задето някога остана

под ятагана на султана!

2. Холандецът Йеронимус Бош, син и внук на художници, рисува през 1495 г. своя шедьовър “Корабът на глупците”. Преди 50 години под ятагана е паднал градът, наричан Втория Рим - Константинопол. Преди 100 години е паднал градът, наричан в продължение на век и половина Третия Рим – Велико Търново. Току-що се е родил Сюлейман Великолепни, а Колумб е открил Америка. Падането на Унгария и обсадата на Виена предстоят.

3. След 520 години срещу източноевропейците ще гракне меркелинското хорче, в което се открояват дискантите на Иван Кръстев (в “Ню Йорк таймс”) и на Барбара Везел (в “Дойче веле”).

4. Мисля, че картината на Бош трябва да се нарича “Корабът на лицемерците”. По-честно е.

5. Совите не говорят. Не всички. Някои са много приказливи.

Дума

image
"Корабът на глупците", Йеронимус Бош


Прочети цялата статия тук: Корабът на глупците - - Поглед Инфо



Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Корабът на глупците винаги плава ...
16.12.2015 21:18
Корабът на глупците винаги плава срещу скалите.
Това се вижда и от курса на еврокораба.
цитирай
2. mt46 - Мда...
16.12.2015 22:09
kvg55 написа:
Корабът на глупците винаги плава срещу скалите.
Това се вижда и от курса на еврокораба.


ЗА НЕНУЖНОТО БОГАТСТВО


Прекланя се сега светът,

щом в нечий джоб пари дрънчат –

цар Злато вече изпревари

останалите господари!



О, злато, злато, как така

днес всичко живо приласка?

Ако с имот си се сдобил,

ти всекиму си драг и мил

и всеки мисли по въпроса

с теб някой ден да се сватоса.

Зажениш ли се, двама-трима

поне ще питат: "Колко има?" -

но никой не придиря днес

за буден ум, достойнство, чест...

Себастиан Брант


цитирай
3. mt46 - http://analysis.actualno.com/the-telegraph-es-se-gyrchi-v-predsmyrtna-agonija-news_513313.html#ixzz3uLQjatc1
16.12.2015 22:24

Проблемите на Франция, "моралният империализъм" на Меркел и излизането на Великобритания от европейската общественост са станали причина за дълбок разкол в ЕС и източници на гнева на европейците, пише The Telegraph.

Обсъждането на парижките терористични актове за известно време е изместило една от най-депресиращите истории на нашето време – плачевното състояние на Европейския съюз, пише журналистът Саймън Хефер.

Експертът смята, че локалният успех на "Национален фронт" на Марин льо Пен във Франция може да разклати френската политическа система. Победата се обяснява не само с недоволството на избирателите към политиката на правителството на социалистите спрямо ислямския екстремизъм, но и с общо разочарование към "стария френски истаблишмънт", който последователно е провеждал политика на строги икономии с брюкселски произход.

"Фактически до икономическото блато на французите е довела по-скоро безумната политика на социалистите начело с Оланд, отколкото Брюксел, макар че за Париж би било изключително изгодно да напусне Еврозоната, въвеждайки отново в обращение националната валута и девалвирайки икономиката. (...) Както и да е, посланието на Марин льо Пен – обещанието да възстанови суверенитета на Франция – се оказа тежък аргумент", пише Хефер.

Властите на Евросъюза носят отговорност и за политиката на отворени граници, поради която радикални ислямисти са получили прекрасна възможност свободно да влизат и излизат от Белгия и сравнително лесно да превозват оръжие по Европа. Макар Франция исторически да не се слави с успешна работа по интеграцията на своето мюсюлманско население в обществото и културата на страната, политиката на ЕС е довела дотам всичко да стане по-лошо.

Друг повод за безпокойство е ситуацията в Германия. Независимо от наградата "Човек на годината" според Time (в голяма степен благодарение на политиката на отворени врати за бежанците от Сирия), кенцлерът Ангела Меркел, "императрицата на Европа", не намира подкрепа на този си курс сред своите привърженици вътре в страната.

"Думите й, че Европа може да абсорбира милиони бежанци, предизвикаха гнева на множество привърженици на канцлера в Германия и накараха Унгария, която издигна стена, за да се защити от имигрантите, да обвини Меркел в "морален империализъм", отбелязва журналистът.

Много страни от ЕС били възмутени, когато Еврокомисията, под натиска на Берлин, предложи да се въведат квоти за мигрантите по примера на ФРГ – Словакия заяви, че е готова да приема само християни, Румъния си направи самоотвод, обяснявайки своята неспособност да интегрира в обществения живот цигани, да не говорим за мюсюлмани.

"Вместо образа на единна и прогресивна Европа инициативата на Меркел стана символ на дълбок разкол на континента и неговата враждебност към чужденците", добавя Хефер.

Освен това тези случаи показват как "усмирителната риза на еврото" и продиктуваната от Германия политика на Европейската централна банка са довели до икономическа криза.

Демократичният дефицит на Европа, чиито лидери предпочитат да приемат решения, без да се съобразяват с мнението на демократично избраните представители на обществото, обединяват обикновените граждани от Бристол до Будапеща срещу управляващия елит.

"И все пак бюрокрацията и олигархията, стоящи на кормилото на Европейския съюз, продължават да показват, че нямат ни най-малко намерение да се погрижат за интересите на тези, които управляват", заключава аналитикът.

Редактор: Антония Михайлова

Read more: http://analysis.actualno/the-telegraph-es-se-gyrchi-v-predsmyrtna-agonija-news_513313.html#ixzz3uW8XjMTw
цитирай
4. nikikm - Не очаквах,
16.12.2015 23:10
Преди време се "нацепих" като кораб на скала,на нещо,което ми хареса и което записах.Беше сякаш за управляващите корабът на Бостана..едно към едно с корабът на глупците..
"Глупец е,който не престава,
край себе си да вдига врява,
да празнодумства и се ежи
с небивалици и брътвежи!

Та вземи го за т.н. народно събрание,тече като сок от минетчийските уста на родни политпички,които си ги свиват,за да не помисли някой,че са широки отдолу,жулят и се упражняват в красноречие всякакви подлоги,които искат да видим,че владеят словото,макар зад него да прозира оловото,говорят и ни мотат всякак,дърлят се мърлят се,но все се за наша сметка,живеят на гърбът ни на провала, евала,а ние като умрели мърши,търпим им игото и чакваме да свърши!
Я ми кажи,къде да намеря цялото произведение в текст и картина,че да го цапна в челото на мнозина!
цитирай
5. zaw12929 - За "Дивият Изток" на ...
16.12.2015 23:29
За "Дивият Изток" на Европейския съюз лидерите на ЕС цъкът критично.По-вече от четвърт век откакто тези държави отхвърлиха комунизма. Но… заради влиянието на корумпираните елити, наученото по времето на съветската доминация остава. Дивият Изток все още съществува- КОРАБ, ЗАГУБЕН в ОКЕАНА НА ЗЛОТО- мислят чиновниците на ЕС доволни
цитирай
6. skarif - :P
17.12.2015 11:30
https://www.youtube/watch?v=GPyPT7fb0-Q
цитирай
7. mt46 - Мда... Цялата творба е обемиста. Има я в книга - струва 40 лв.
17.12.2015 20:54
nikikm написа:
Преди време се "нацепих" като кораб на скала,на нещо,което ми хареса и което записах.Беше сякаш за управляващите корабът на Бостана..едно към едно с корабът на глупците..
"Глупец е,който не престава,
край себе си да вдига врява,
да празнодумства и се ежи
с небивалици и брътвежи!

Та вземи го за т.н. народно събрание,тече като сок от минетчийските уста на родни политпички,които си ги свиват,за да не помисли някой,че са широки отдолу,жулят и се упражняват в красноречие всякакви подлоги,които искат да видим,че владеят словото,макар зад него да прозира оловото,говорят и ни мотат всякак,дърлят се мърлят се,но все се за наша сметка,живеят на гърбът ни на провала, евала,а ние като умрели мърши,търпим им игото и чакваме да свърши!
Я ми кажи,къде да намеря цялото произведение в текст и картина,че да го цапна в челото на мнозина!

цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за мнението! Поздрав!...
17.12.2015 20:55
zaw12929 написа:
За "Дивият Изток" на Европейския съюз лидерите на ЕС цъкът критично.По-вече от четвърт век откакто тези държави отхвърлиха комунизма. Но… заради влиянието на корумпираните елити, наученото по времето на съветската доминация остава. Дивият Изток все още съществува- КОРАБ, ЗАГУБЕН в ОКЕАНА НА ЗЛОТО- мислят чиновниците на ЕС доволни

цитирай
9. mt46 - Благодаря! Добра песен на Р. Плант... :)
17.12.2015 21:00
skarif написа:
https://www/watch?v=GPyPT7fb0-Q

цитирай
10. nikikm - Е,държавата
18.12.2015 21:15
mt46 написа:
nikikm написа:
Преди време се "нацепих" като кораб на скала,на нещо,което ми хареса и което записах.Беше сякаш за управляващите корабът на Бостана..едно към едно с корабът на глупците..
"Глупец е,който не престава,
край себе си да вдига врява,
да празнодумства и се ежи
с небивалици и брътвежи!

Та вземи го за т.н. народно събрание,тече като сок от минетчийските уста на родни политпички,които си ги свиват,за да не помисли някой,че са широки отдолу,жулят и се упражняват в красноречие всякакви подлоги,които искат да видим,че владеят словото,макар зад него да прозира оловото,говорят и ни мотат всякак,дърлят се мърлят се,но все се за наша сметка,живеят на гърбът ни на провала, евала,а ние като умрели мърши,търпим им игото и чакваме да свърши!
Я ми кажи,къде да намеря цялото произведение в текст и картина,че да го цапна в челото на мнозина!



ми е отпуснала стипендия от 230 ЛЕВА!Нема как.Електронен вариант нема ли,ако отговорът ти не е формален?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19169110
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031